Gumbo con Carne

gumbo con carne
100 dagen glutenvrijchili con carneexotischgezelliggezondglutenfreeglutenvrijgumbolekkerreceptsoul food 14-dec 0

Sinds de Disneyfilm “De prinses en de Kikker” in 2009 uitkwam, ben ik geobsedeerd door de Afro-Amerikaanse eetcultuur. In deze film droomt het kleine meisje Tiana van haar eigen soul-food restaurant. Ze maakt een ‘mean gumbo’ en deelt deze met heel de buurt. Verder kust ze ook een kikker waardoor zij er zelf een wordt, maar dat terzijde.

Gumbo is een bijna historisch gerecht waarvan de roots in West-Afrika liggen. Dit is overgekomen naar het zuiden van Amerika. De klassieke Gumbo is erg bekend uit de stad New-Orleans, Louisiana.

In tegenstelling tot Chili con Carne is Gumbo eerder een stoofpot. Je laat alle smaken langer in het vlees trekken en zorgt voor een heerlijk mengsel van verschillende smaken. Bij een chili is vooral de saus het belangrijkste deel van het gerecht. De overige ingrediënten behouden hun smaak zo veel mogelijk.

Gumbo con Carne is mijn eigen recept, geïnspireerd door mijn twee favoriete gerechten. Daarbij is het héél makkelijk glutenvrij te maken.

Voor Gumbo con Carne heb je de volgende producten nodig;

  • twee grote potten bruine bonen
  • een pot witte bonen
  • en blikje kikkererwten
  • een blikje mais
  • een rode & gele paprika
  • aardappelen
  • twee uien
  • glutenvrije ketjap
  • één prei
  • een handje kastanje paddenstoelen
  • een kleine rode peper
  • 500 gram rundergehakt
  • een zak spekreepjes
  • twee blikjes tomatenpuree
  • laurierbladeren
  • gedroogde tijm
  • zout
  • peper
  • knoflook
  • olijfolie

Hoewel er enorm veel ingrediënten in mijn recept zitten, kun je alles aanpassen aan hoe jij dat lekker vindt. Daarnaast vult dit gerecht zo goed dat je er met gemakkelijk meerdere dagen van kunt eten.

Hoewel er enorm veel ingrediënten in mijn recept zitten, kun je alles aanpassen aan hoe jij dat lekker vindt. Daarnaast vult dit gerecht zo goed dat je er met gemakkelijk meerdere dagen van kunt eten

Je begint met het bakken van de spekjes in de olie, hierbij strooi je ook een handje gesneden knoflook. Ik kook zelf vrijwel altijd op gevoel en geur, je kan dus alles aanpassen zoals jij dat wilt. Wanneer de gehakt gaar is bak je het gehakt mee. Gehakt is snel klaar en kan taai worden als dit te lang staat. Kruid het vlees met peper & zout. Bak het geheel dus niet te lang door.

Tegelijkertijd vul je een grote pan met een liter water. Hierin stop je de laurierbladeren, ik gebruik er zelf drie, tomatenpuree & een scheutje melk en ketjap. Deze producten verdikken het geheel.

Terwijl je de pan saus zachtjes laat koken zal het vlees bijna klaar zijn. Gebruik de laatste minuten om de ui, aardappelen, paprika, rode peper en prei dun te snijden. De paddenstoelen snijd je in blokjes. Hierdoor blijven ze redelijk stevig. Ik heb er zelf een hekel aan als slappe paddenstoelen, dat voelt zo vies!

Het vlees is nu klaar en laat je op een laag pitje stoven door een groot glas water toe te voegen aan het vlees. De groenten bak je in een roerbak-pan twee minuten op hoog vuur met een scheutje olijfolie. Hierna gaat het met olie en al in de pan saus. Tot slot bak je de mais, bonen en kikkererwten zo’n vijf minuten zodat ze lekker knapperig blijven.

Na dit hele proces gaat alles in de grote pan. Waarschijnlijk zit deze nu voor driekwart vol, maar dat is juist de bedoeling. Roer de Gumbo con Carne nu goed door zodat de saus overal zit. Vul de pan nu met een aantal glazen water totdat het een bijna volle pan is. Voeg ook nog een beetje tijm toe om het af te maken.

Schroom niet om tussendoor te proeven en kruiden terwijl je de pan zachtjes laat koken. Dit doe je zeker een uur. Het fijne aan koken op gevoel is dat je op ieder moment producten kan toevoegen. Wanneer je het te pittig is voeg je water en melk toe. Is het te flauw? Dan strooi je nog wat kruiden over je gerecht.

Ik hoop dat jullie net zo genieten van dit gerecht als ik!

 

Reageer ook