Vraag & antwoord

Wat is de gedachte achter 100dagenglutenvrij?
Er is veel te doen rondom glutenvrij eten. De ene professional verkondigt dat het razend gezond is, de andere juist niet. Wat is nu waar en wat zou het voor mij kunnen betekenen om glutenvrij te eten? Dat is wat veel mensen zich afvragen. Daarom organiseert het merk YAM 100dagenglutenvrij. Hiermee geven we mensen die overwegen om glutenvrij te eten inzicht in wat het voor deze acht bloggers betekent om 100 dagen volledig glutenvrij eten. Het initiatief is neergezet om persoonlijke ervaringen met glutenvrij eten te delen. YAM beoogt niet met de challenge aan te tonen wat het effect is van glutenvrij op de gezondheid. De verhalen van bloggers zijn niet representatief aangezien het effect bij iedereen anders kan zijn en mogelijk niet zichtbaar binnen 100 dagen. Daarnaast wordt hiermee niet beoogd om glutenvrij eten te stimuleren, maar mensen die overwegen glutenvrij te eten en daartoe besloten hebben om welke reden ook te faciliteren met informatie en inspiratie.

Waarom initieert YAM 100dagenglutenvrij?
Onze missie is om glutenvrij eten zo bereikbaar en leuk mogelijk te maken voor iedereen die glutenvrij moet of wil eten. Dat doen we middels aandacht voor glutenvrij met als doel dat het aanbod van allerlei glutenvrije producten groei waarmee het makkelijker wordt voor mensen die besloten hebben -op welke reden ook- om glutenvrij te leven.

Wat verwacht YAM dat er uit 100dagenglutenvrij komt?
Veranderen van eetgewoonte zoals glutenvrij gaan eten is een gedragsverandering, wat doet dat met mensen, hoe gaan ze hier mee om, wat beleven ze en hoe delen ze deze ervaring? Zien ze het als challenge of blijvende verandering? Houden ze het vol of geven ze op? Zullen onze volgens de uitdaging zelf ook aangaan? Kortom nieuwe inzichten van acht bloggers die negatief getest zijn op coeliakie eneen periode glutenvrij eten. Er wordt met 100dagenglutenvrij niet onderzocht of glutenvrij gezonder of ongezonder is dan glutenvol eten voor de bloggers. Met de inzichten kunnen we hierover dus geen algemene conclusies trekken.

Waarom hebben geen van de deelnemers coeliakie?
Mensen met coeliakie hebben niet de keuze om glutenvrij te eten omdat ze heel ziek worden van gluten. Zij weten dus al heel goed welk effect het eten van gluten heeft op hun lichaam heeft.  Het is bekend dat sommige mensen die geen coeliakie hebben, aangeven zich beter te voelen als zij gluten weglaten. Juist die mensen lopen rond met de vraag  wat stoppen met eten van gluten voor hen betekent en willen dat ontdekken, mede ook omdat er relatief nog weinig onderzoek over bestaat. Daar speelt 100dagenglutenvrij op in. Tijdens de challenge zullen ook mensen met coeliakie aan het woord komen om zo deze van verschillende kanten te belichten.

Welke (gezondheids)risico’s zitten er aan 100dagenglutenvrij?
Voor deze uitdaging hebben we een deskundige coach ingeschakeld die de bloggers begeleid en vragen van volgers beantwoord. Het stappenplan op het blog helpt bij een goede voorbereiding en om gezonde en goede keuzes te maken tijdens het dieet. Dat is belangrijk want voedingsstoffen (vitamines (B en E) en ijzer) die je tekort zou kunnen komen moeten op de juiste wijze tijdig aangevuld worden. Ook na een glutenvrije periode is het van belang om op juiste wijze gluten weer terug te brengen in het eetpatroon.

 Hoe houd 100dagenglutenvrij rekening met coeliakie?
100dagenglutenvrij biedt inspiratie voor iedereen die glutenvrij eet of gaat eten. Er zijn helaas mensen die om medische redenen geen keus hebben om glutenvrij te eten omdat ze coeliakie hebben. Met 100dagenglutenvrij gaan we niet aan dat vervelende feit voorbij. We pretenderen niet dat glutenvrij eten een feestje is, maar willen mensen faciliteren die er kennis mee willen maken omdat veel mensen zonder coeliakie aangeven zich beter te voelen zonder gluten. We nemen dus zowel mensen met als zonder coeliakie heel serieus als initiatiefnemers. Iedereen die overweegt glutenvrij te gaan eten adviseren we zich eerst te laten testen op coeliakie. Zodat mensen die het betreft bekend worden met hun ziekte.

Hoe hebben de deelnemers zich voorbereid?
Alle deelnemers zijn negatief getest op coeliakie. Een deskundige coach die hen begeleid tijdens de challenge heeft voorafgaand aan de challenge met iedere deelnemer een uitgebreid intakegesprek gevoerd en hen voorzien van voedingsadviezen om over te schakelen naar een glutenvrij dieet. Daarnaast hebben zij een voorlichtingsbijeenkomst bijgewoond waar ze informatie en tips hebben gekregen om op een verantwoorde manier deel te nemen.

Ben ik geschikt om ook 100 dagen glutenvrij te eten?
Iedereen die gezond is en benieuwd is of glutenvrij voor hen persoonlijk voordelen heeft kan meedoen aan deze uitdaging. Volg daarbij goed het stappenplan en luister goed naar je lichaam! Bij twijfel of gezondheidsklachten adviseren we om eerst een afspraak te maken met je huisarts.